12.10.2023

Trakya Tohumculuk Vadisi'nde 'Bitki Islahında Genetik Kaynaklar ve Moleküler Yöntemler' Çalıştayı Düzenlendi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği işbirliğiyle düzenlenen "Bitki Islahında Genetik Kaynaklar ve Moleküler Yöntemlerin Kullanımı" çalıştayı büyük ilgi gördü. Çalıştay, Ziraat Fakültesi A Blok Konferans Salonu'nda 22 Eylül Cuma günü saat 14.00'te gerçekleştirildi ve Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Tuna moderatörlüğünde ilerledi.

Açılış konuşmasını yapan Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, tohumculuğun bölgedeki gelişimini vurgulayarak yerli tohumun önemini ve kurumlar arası işbirliğinin gerekliliğini vurguladı. Ardından, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, bölgede tohumculuk ve tarım için Kalkınma Ajansı olarak verdikleri destekleri açıkladı. Şahin ayrıca; Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Derneği ve Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin işbirliğiyle oluşturulan Trakya Tohum A.Ş.'nin bölgede milli çeşitlerin yaygınlaştırılmasına katkı sağladığını belirtti.

Çalıştayın davetli konuşmacıları arasında yer alan Şenay Boyraz Topaloğlu, Bitki Genetik Kaynakları ve Genetik Çeşitliliğin önemini vurgularken; Prof. Dr. Ahmet Latif Tek, Sitogenetiğin Bitki Islahında Kullanımı konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Programın önemli konuşmacılarından Prof. Dr. Hakan Özkan, Bitki Islahında Moleküler Yöntemleri anlatarak Tekfen Tohumculuk örneğini paylaştı. Ayrıca, Kansas State Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bikram Gıll, bitki genetik kaynaklarının endüstriye katkıları hakkında değerli bilgiler verdi.

Program sırasında, konuşmacılara günün anısına Karacakılavuz dokuması takdim edildi ve Trakya Türk TV aracılığıyla canlı olarak yayınlandı.

 

Kaynak: Basın Bülteni

E-bülten için aşağıdaki bilgileri doldurmanız yeterli.

Giriş Yap

Şifremi Unuttum Kayıt Ol

Kayıt Ol

Şifremi Unuttum